HODNOCENÍ CHUTI

Káva se vyznačuje neuvěřitelnou škálou chutí a tónů. Pokud si to uvědomíte, budete si moci vychutnat kávu naplno. Nyní se naučte trénovat chuťové buňky. Chce to jen trochu cviku.

1. Vůně

Nalijte si šálek kávy, přivoňte si k ní a analyzujte vůni pomocí velké mapy (kola) chutí a vůní, které se mohou v kávě vyskytnout. Cítíte v ní ořechové tóny? Pokud ano, připomínají vám spíše lískový oříšek, arašídy, nebo mandle?

2. Chuť

Napijte se a hledejte na velkém mapě (kole) kávových chutí a vůní: Zaznamenali jste nějaké ovocné tóny, nebo stopy koření? Co chybí, co tam je? Nejprve určete široké skupiny, jako je například ovoce, a poté přejděte k podrobnější analýze: Chutná spíše jako peckové ovoce, nebo jako citrusové plody? Pokud jsou to citrusy, je to spíše citrón, nebo grapefruit?

3. Vyhodnoťte kyselost

Znovu se napijte: příjemná kyselost dodává svěžest. Jsou tóny trpké, ostré, sladké nebo jemné?

4. Vyhodnoťte texturu a pocit v ústech

Káva může mít lehkou a slabou nebo těžkou a dlouhotrvající chuť. Je v ústech krémová a hustá, nebo jemná a osvěžující? Zůstává chuť delší dobu, nebo ihned mizí?

Kniha o kávě (The Coffee Book)
Anette Moldvaer
© Dorling Kindersley Verlag GmbH, Mnichov, květen 2015